Oldalak

2015. október 10., szombat

Vásári játékok
Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem


A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem harmadéves bábszínész hallgatói rövid etűdökkel mutatták be a vásári műfaj stílusát és különböző országokból érkező karaktereit.

A Fux Feszt számára elhozott jelenetek egy év munkáját foglalják magukba. Ezidő alatt a diákoknak alkalmuk nyílt kipróbálni a vásári műfaj sajátos mozgatási stílusát és megtapasztalni a működési mechanizmusait. A használt bábokat a diákok saját kezűleg készítették, és a paravánok díszítése is az ő munkájuk.

A rövid jelenetekből álló előadás vásári invitációval kezdődött, amely által a diákoknak alkalmuk nyílt önmagukat is megmutatni, mielőtt paraván mögé bújtak és életre keltették a bábokat.

A jelenetekben klasszikus vásári szövegeket használtak. Megismertük Pulcinellát, Kasperlt, Vasilachét, Vitéz Lászlót, Punchot, illetve ellenfeleiket, az ördögöt és a halált. Mindegyik figurához jellemző mozgássor társult.

A nézőtéren apró gyerekek ültek és nagy örömmel fogadták a fent említett hősök kalandjait. Hangos kacajokat hallottunk végig, és a színpadon zajló jelenetek mellett ez is nevetésre ösztönzött minket.

Nagy öröm volt betekintést nyerni az egyetemisták munkájába, és képet kapni arról, hol tartanak az úton, és miről szól a bábképzés napjainkban.


Bugnár Szidónia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése