Oldalak

2015. október 10., szombat

Nini, a lába a feje!
Kézzel lábbal
Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem – Másodév magiszteri

A címadó aranyköpés egy kisfiú szájából hangzik el, amikor megpillantja az első figurát, hiszen az különleges formában jelenik meg a szemünk előtt.

A magiszteris hallgatók az elidegenített színészi test jelrendszerét alkalmazva roppant érdekes módját hozzák el a testbáb használatának: előadásban szereplő karaktereket kézzel és lábbal jelenítik meg. De csavarnak rajta egyet, mert van, akinek a lába a „báb” feje és olyan is, akinek a keze funkcionál eképpen.

Az előadás nyelvét nem értjük az első pillanattól, hiszen többféleképpen kommunikálnak. Beszélnek angolul, angollal kevert magyarul és – ami tényleg nehézséget okoz – fordított nyelven, így lesz a játékból kétáj.

A figurákban saját világunkra és saját gondjainkra ismerünk.

Jenny egy mai cicababa, aki túlzásba viszi a nőiességet. Rózsaszín világ, magassarkú és smink. Fel is csendül a sláger: „I’m a Barbie girl”. James, az izomagy, az ő élete a szteroid és a gyúrás. (Köztük már megtörtént az a bizonyos egyéjszakás kaland.) Johnny, a rocker csalja a feleségét, és semmi más nem érdekli a zenélésen kívül. A felesége, Judy, miután kiderül, hogy őt megcsalják, elmondja, hogy ez valószínűleg a méretes hátsója miatt van. Plasztikai sebészt keres, és biztos abban, hogy ez a megoldás minden  problémára. Józsi kicsinyes, mindennapi problémákon akad fenn, mint például azon, hogy elered az első. Katika, a lánya pedig mindamellett, hogy rajong Jamesért, folyamatosan a telefonján játszik. És ott van még Magdika, aki a tipikus háziasszony figuráját mutatja meg.

A szereplők tulajdonságai ráébresztenek minket arra, hogy valóban ebben a társadalomban élünk. Rengeteget adunk a külsőségekre, sőt, tulajdonképpen ezek határozzák meg az életünket. Az egyéjszakás kaland nagy divat, hát persze. A megcsalás is. A kisebbségi komplexus és az is, hogy a másik hibáját önmagunkban keressük. A legkisebb dolgokon is stresszelünk, holott ezek felett könnyen át lehetne siklani. A fiatalok pedig kütyübolondok, alig lehet egy gyereket elrángatni a számítógép elől, vagy rábírni arra, hogy letegye végre a telefont, és ne virtuálisan kommunikáljon a környezetében élőkkel.

Tudomásul vesszük mindezt, elgondolkodunk, belátjuk, hogy így van.

És ez változásra késztet-e valakit?

Döntse el ki-ki maga!


Bugnár Szidónia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése