Oldalak

2015. október 7., szerda

Négy mese, egy előadás - első nap, első versenyelőadás



Ha én lennék Mátyás király
Négy mese, egy előadás

A gyerekek izgatottan gyülekeztek a Szigligeti Stúdiójában. Moraj és türelmetlenség egyre csak fokozódik, ahogyan az óra mutatója átlépi a kerek tíz órát. Még a lezárt Kis híd sem rettentette el az érdeklődő gyereksereget attól, hogy elérje a célját: hogy megnézzék milyen is lenne, ha ők lennének Mátyás király.
A színpad közepén egy több helyszínt megjelenítő paraván áll, a négy mese abban van összegyűjtve. A zsivaj egyre hangosabb… de végre megtelik a terem, elsötétedik minden. És a varázslat megkezdődik.

Az igazságosságáról híres magyar királyról szóló négy mese nem lineárisan haladva, inkább szépen összeforrasztva vezeti be a gyerekeket Mátyás király életébe: Szabács várának elfoglalása, Mi van legtöbb a világon, Mátyás és a huszár, A kolozsvári bíró történetek dramaturgiai szálai egybefűzve alakítanak ki egy teljes egészet.
A látvány egyszerű, de szép. A kevesebb több elvét alkalmazva a paraván hat oldalán gyerekrajzoknak megfelelő képek jelennek meg, így könnyebb beleélniük magukat az izgalmas cselekményekbe. Mi kell egy jó bábelőadásba? Sok akció és nevetés – mondják a gyerekek. Abból, úgy tűnik, itt nem lesz hiány.
Csata. A Félhold és a Holló összecsap. A magyarok győztek kézjátékkal és kő-papír-ollóval. Ha a valóságban nem is, de ebben a mesében igen, így. Ezt követően az előadásban kesztyűs bábjátékkal varázsolják el a fiatal nézősereget. Nevetés tör ki, és elhangzik egy-egy selyp kérdés: Mátyás király holló volt?  Nem, nem volt holló, de erre a következő másodpercben rá is jönnek, mivel megjelenik a hosszú, barna, lobogóhajú és nagy orrú király, palástban aki Tibrilivel, az udvari bolondjával roppant érdekes párbeszédet folytat. Miből van a legtöbb a világon? –kérdi Mátyás.
És ez a bolond bebizonyítja, nem is annyira kelekótya, mint gondolnánk, ugyanis Mátyás feladványára igazán ravasz megoldást talál: a gyereksereget hívja segítségül. A moraj újra beindul és csak úgy repülnek Tibrili kérdéseire a válaszok. Mindenki nagyon gyorsan reagál és komolyan veszik a feladatot. Egytől egyig tudják, hogy nagy tét forog kockán, az udvari bolondból egy napra király lehet. Ez, hála az apró emberkék segítségének, meg is történik. Folytatódjék az akció!
Kolozsváron vagyunk, a bíró fizetség nélkül dolgoztatja a népet, saját javára. Mátyás mindeközben álruhát öltött, és átadta kiváltságait bolondjának. Megjelenik egy szarvas, ami a Huszár lova… de hisz az nem ló, a gyerekek meg is mondták! De mit számít ez egy olyan ember számára, akinek szívét, mint a Huszárét, a szerelem fűti. A király pedig fogságban, na de nem a bolond, hanem Mátyás. Három testvér tartja őt fogva. 

Tibrili igazságot szolgáltat a bírónál, legalábbis próbál(na), ugyanis a bíró átjár az eszén és munkába fogják a szerencsétlen nemrég királynak avatottat.  A feszültség nő. Egyre gyakrabban hangzanak el a hősöket segítő bekiáltások. Mindannyian igazságot akarnak szolgáltatni! Mátyás nevében! Ugye mindenki elnyeri méltó büntetését és méltó kitüntetését is?
Természetesen igen.
Mátyás Itt járt király. Azaz, hogy Itt járt Mátyás király. A szállóigévé vált félmondatot látván a kedélyek már a tetőfokon vannak. Itt, most kiderül az igazság. Itt, most új királyt választanak. És mi alapján? Egyszerű. Ki lesz az a gyerekek közül, aki a legokosabb büntetést találja ki a zsarnokoskodó kolozsvári bíró számára. Ha én lennék Mátyás király, akkor a bírót… Akasszák fel? Végezzék ki? Vagy csak botütést érdemel? Áh, dehogy. Dolgozzon csak addig teljesen ingyen, amíg a főtéren található, félig elkezdett templom fel nem épül!
Új királynőnk van.
De mindenki lehet Mátyás király.

Gábosi Csenge

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése