Oldalak

2015. október 6., kedd

Hét fő Fux



Sziasztok, kedves emberek! 

Nem akármilyen hétfőre virradt ám október ötödike, ugyanis a II. Fux Feszt első napjaként került be idén a 2015-ös év jeles napjai közé. Megkezdődött a bájos bábos hadjárat Nagyváradon!
Reggel a Szigligeti Színház Lilliput Társulatának bemutatója kezdte a menetet Két mese a hársfa alatt című előadásával. Délben már a debreceni Vojtina Bábszínház gyűjtötte nézőközönségének az egészen alacsony gyerekeket. 

A közönség reakciója a művészetre
Sokáig kérdéses volt, hogy a nyírbátori Szárnyas Sárkányok előadása megtartható-e, hiszen egész délelőtt esett az eső. (A két évvel ezelőtti Fuxon is hasonló körülmények várták a Sárkányokat Váradon, hiába, úgy látszik a sárkányszárnyak valahogy beleakadnak a felhőkbe és úgy húzzák magukkal egészen idáig.) No de a Kegyes Vízanya megkegyelmezett nekik és nekünk, mert délutánra elállt az eső és kellően felszáradt ahhoz, hogy Szent György szembeszálljon a sárkánnyal a Holnaposok szoborcsoportja előtt. 


Kiterítenek úgyis - mondta a Sárkány és kiterült

Ezután mindenki szépen átvonult a Szigligeti Stúdióba megtekinteni Vitéz László és az elátkozott malom fergeteges történetét a kaposvári BábSzínTér jóvoltából, Pályi János közvetítésében.
Amúgy izgi népek lelőhelye a Fux Feszt. A gyerekek tüneményes beszólásokkal tarkítják éppen azt, amit néznek (előadásokra gondolok), a felnőttek még tüneményesebbek. Tobzódunk a művészekben. A Vojtina Bábszínház, a Szárnyas Sárkányok, a BábSzínTér, a kolozsvári Puck, a szatmári Brighella Bábtársulat és a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház egy része már mind itt vannak és régi sztorikat mesélnek, vagy épp újakat élnek meg. 

A hétfő este meglepetése Szabó Balázs (szerény személyem gondoskodott arról, hogy ne tévedjen el a városban), aki nagy örömünkre elvállalta, hogy – ha már megnézte a két mesét a hársfa alatt, amelynek zeneszerzője -, egy zártkörű barátkozós este keretén belül egyszálgitáros hangulatot varázsol nekünk. Na, ez pont így lett, azzal a különbséggel, hogy gitárja nem volt, de hegedűje igen és – nincsenek véletlenek – a Szárnyas Sárkányoknak pont volt egy kongájuk meg furulyájuk, sőt, Szukits Évának a Szigligeti Színházból még egy hegedűje. 

Szabó Balázs és Rumi László
És bumm, így lett ebből spontán örömzenélés úgy két órán át a Szigligeti Stúdióban. Aztán pedig usgyé fel egy emelettel fennebb a Moszkva Kávézóba, hogy ott folytatódjon a mulatság, mely csak az Isten tudja, meddig tartott még. 

Talán még most is tartana, ha nem aludtuk volna át 
magunkat 
keddbe.

(Ozsváth Zsuzsa)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése