Oldalak

2015. október 7., szerda

Cseresznyevirág - második versenyelőadás



A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának Brighella Bábtagozata által bemutatott Cseresznyevirág című előadás sajátos japán világba röpíti el a nézőt.
Megismerjük a daloló, táncoló Hanako történetét, aki egy gyönyörű, cseresznyevirágból született leány.

Szépsége és tisztasága azonban olyan tulajdonságok, amelyek elindítják és egyaránt bonyolítják a cselekményt. Megjelenik ugyanis a ligetben a gonosz Majomképű Démon, aki Hanako feláldozását követeli, különben eltünteti a vizet hőseink életéből. A derék harcosok küzdelme hiábavalónak bizonyul a Démon ellen, akiről kiderül, hogy az emberek félelméből táplálkozik.
Az előadásban használt bábok a bunraku nevet viselik. Ezek igen nagy méretű bábok, amelyeket a tradíció szerint három ember irányít. A Cseresznyevirágban két ember mozgatja a bábokat, de a gyerekek reakcióiból és felnőttként is azt tapasztaljuk, hogy szinte varázslat, ahogyan életre kelnek ezek a bábok.

Az előadást hatéves kortól ajánlják, ám ezt a fajta nyelvezetet hallván elgondolkodunk azon, vajon hány éves kortól válik teljesen érthetővé mindaz, ami a darabban elhangzik, ugyanis a nyelvi világ roppant bonyolult. Összetett mondatokról van szó, amelyek sokkal inkább lírai oldalról közelítik meg az egzotikus világot.

A zene mellett a látvány dominál, ez teremti meg igazán a keleti hangulatot. A színészek jelmeze kimonóhoz hasonló, a tér közepén egy vásznon árnyjátékkal láttuk a Démont, ami ijesztővé tette a gyerekek számára a figurát. –Félek! –hangzott el többször is az első sorban ülő kisebb gyerekek szájából, akik ámulattal néztek a szemük előtt létrehozott számukra ismeretlen világra. A vászon előtt egy asztal adott helyet a cselekménynek, hiszen a bábok innen keltek életre. Figyelemfelkeltő motívum volt még a színpad bal oldalán elhelyezett csengő, amely vissza-visszatérően szólalt meg, általában az imádságok alatt, ezzel adva át a szót egy másik karakternek.
A Cseresznyevirág azért izgalmas előadás, mert betekintést nyújt a japán világ kultúrájába oly módon, hogy a nézőt leginkább a gazdag látványvilág nyűgözi le.

Bugnár Szidónia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése